You are here

Blog

Body Jewelry Match-up Quiz

Handmade Ear Coil Weights for Ear PiercingsIn which piercings can you wear straight barbells? Which piercings require captive bead rings? Can you wear plugs anywhere other than your earlobes? Can a daith heart be worn in anything other than a daith piercing? If you think you know the answers to these questions, challenge yourself by taking our Body Jewelry Match-up Quiz!

 

Body Jewelry Quiz Instructions

We've listed a variety of types of piercings and body jewelry below, followed by a series of questions regarding which styles of body jewelry are typically worn in which piercings. Use the types of piercings and body jewelry listed as many times as needed to answer the questions below. When you're done, scroll down to see our answers, and give yourself a point for each one you get right... and bonus points when you get the bonuses right! Your total score will put you into 1 of 4 categories:

  • If your final score is less than 18, you're a Piercing Pupil and need to educate yourself by reading our body jewelry and piercing articles.
  • A score of 19-26 makes you a Piercing Apprentice--i.e. you're learning, but you should keep studying our Info Center articles and body jewelry blog posts.
  • A score of 27-32 earns you the title of Body Jewelry Genius.
  • If you score 33+, you're an absolute Piercing Pro! (There are a total of 37 points possible with bonus points.)

If you feel more like shopping than taking a quiz, just click on any type of body jewelry or image below to go right to that section of our Retail Store.

 

Types of Body Jewelry
 
Belly Button Ring Bent Barbell Captive Bead Ring Circular Barbell D-Ring
Daith Ring Dermal Anchor Dermal Top Fishtail Industrial Barbell
Labret Stud Nipple Shield Nose Bone Nose Screw Plugs
Prince Albert Wand Seamless Ring Segment Ring Septum Ring Straight Barbell
Surface Barbell Tunnels Tusk Twister Jewelry  

 

Types of Piercings
 
Ampallang Piercing Anti-Eyebrow Piercing Anti-Tragus Piercing Apadravya Piercing Belly Button Piercing
Bridge Piercing Cartilage Piercing Cheek Piercing Christina Piercing Corset Piercing
Daith Piercing Dermal Piercing Dydoe Piercing Earlobe Piercing Eyebrow Piercing
Frenum Piercing Hand Web Piercing HCH Piercing Helix Piercing Industrial Piercing
Labia Piercing Lip Piercing Nipple Piercing Nostril Piercing Oral Web Piercing
PA Piercing Pubic Piercing Rook Piercing Scrotum Piercing Septum Piercing
Surface Piercing Tongue Piercing Tragus Piercing VCH Piercing  

 

Body Jewelry Quiz QuestionsHandmade Captive Ring Ear Jewelry in a Yin or Yang Design

  1. Can you wear anything other than a belly ring in a navel piercing? If so, which types of jewelry can you use?
  2. French hook and stud are two styles of jewelry often worn in which type of piercing?
  3. What two styles of body jewelry are most popular for eyebrow piercings?
  4. Smiley piercings and frowney piercings are also known as which type of piercing from the list above?
  5. A tongue ring isn't actually a ring at all. What is it?
  6. In which piercing would you wear a fishtail?
  7. Piercers typically offer one of two styles of starter jewelry for cartilage piercings (including helix, rook and daith piercings). What are the options?
  8. Two columns of rings may be placed side-by-side in someone's back, neck, side, calf, and other locations on the body in preparation for which type of piercing?
  9. What are the two most popular styles of jewelry to wear in stretched earlobes and other stretched piercings?
  10. Can dermal tops be worn with any other types of jewelry besides dermal anchors? If so, which ones?
  11. What style of body jewelry is considered an eyebrow ring even though it isn't actually a ring?
  12. What types of jewelry can you wear in a nostril piercing?
  13. What's the most popular style of jewelry worn in upper ear cartilage piercings when they're done as a pair, with two holes spaced an inch-and-a-half or so apart?
  14. Which types of jewelry can you wear in nipple piercings?
  15. D-rings are a popular style of jewelry for which two piercing types?
  16. What type of jewelry is a piercer most likely to suggest for a hand web piercing?
  17. Straight barbells are often standard starter jewelry for which types of male genital piercings (e.g. frenum piercings and dydoe piercings)?
  18. When a man gets a PA piercing, he's likely to get a ________ or a ________ as his starter jewelry, but once his piercing is healed, he can wear what third option?Plugs and Tunnels
  19. What are your starter jewelry options when you get a septum piercing?
  20. What types of jewelry can you wear once your septum piercing is fully healed?
  21. Labret studs aren't just for labret piercings. What other piercings are labret studs often worn in?
  22. Which style of jewelry is typically worn in HCH piercings?
  23. What's the ideal jewelry to use for cheek piercings?
  24. Septum piercing retainers can also make great retainers for which other type of piercing?
  25. When a lip ring isn't a ring, what type of jewelry is it?
  26. What type of piercings might you wear a twister in?
  27. Captive rings are a popular style of jewelry for which three types of male genital piercings, of the ones listed above?
  28. Which two styles of body jewelry are often classified as captive rings even though they don't hold a bead captive?
  29. In which type of facial piercing might a piercer insert either dermal anchors or a short surface barbell?
  30. A bent barbell is the most common type of starter jewelry for which type of female genital piercing?
  31. What option(s) make the best jewelry for bridge piercings?
  32. If you wanted to stretch your outer labia piercings, which type of jewelry might you switch to once you get above size 8 gauge?
  33. Christina piercing jewelry is actually what style of body jewelry?
  34. Bonus Question (Give yourself 2 points if you get this one right!): Our Unbreakable Body Jewelry line is making a third type of jewelry popular for daith and rook piercings (in addition to the 2 answers from #7). Do you know what that style of jewelry is (not the name of a specific product)? (Hint: Our daith hearts are technically this type of jewelry.)

 

 

Gold Nose Screw and Other Nostril Rings Opal Belly Button Rings and Other Belly Rings Custom Daith Rings for Daith Piercings, Ear Piercings, Nipple Piercings, and Septum Piercings

 

 

Body Jewelry Quiz Answers

  1. Question: Can you wear anything other than a belly ring in a belly button piercing? If so, which types of jewelry can you use?
    Answer: You can wear bent barbells, captive bead rings, segment rings, seamless rings, and even small twisters in belly button piercings. Give yourself a point as long as you got 2 of those options. "Hoop" and "ring" are acceptable alternatives to the specific types of rings listed.Navel Shields and Belly Button Rings
     
  2. Question: French hook and stud are two styles of jewelry often worn in which type of piercing?
    Answer: French hook earrings and stud earrings are most often worn in earlobe piercings. Studs are sometimes worn in cartilage piercings, too, but labret studs are a better option.
     
  3. Question: What two styles of body jewelry are most popular for eyebrow piercings?
    Answer: Bent barbells and captive bead rings are the most popular styles of jewelry to wear as eyebrow rings.
     
  4. Question: Smiley piercings and frowney piercings are also known as which type of piercing from the list above?
    Answer: Smiley piercings, frowney piercings, and tongue web piercings are all technically oral web piercings. Captive rings are the most popular type of jewelry for oral web piercings.
     
  5. Question: A tongue ring isn't actually a ring at all. What is it?
    Answer: Straight barbells worn in tongue piercings are called tongue rings even though they aren't ring-shaped.
     
  6. Question: In which piercing would you wear a fishtail?
    Answer: Fishtails are often bent and worn as nose screws in nostril piercings. If you want a custom-fit nose ring, this is likely what your piercer will use.
     
  7. Question: Piercers typically offer one of two styles of starter jewelry for cartilage piercings (including helix, rook and daith piercings). What are the options?
    Answer: Captive rings and labret studs are the most popular options for all ear cartilage piercings except for industrial piercings, which typically call for industrial barbells.
     
  8. Question: Two columns of rings may be placed side-by-side in someone's back, neck, side, calf, and other locations on the body in preparation for which type of piercing?
    Answer: Corset piercings, which are typically temporary piercings, require inserting two columns of rings side-by-side, with some space in between so that a piece of ribbon can be threaded through them in a crisscross pattern.

    Tongue Rings and Straight Barbells
  9. Question: What are the two most popular styles of jewelry to wear in stretched earlobes and other stretched piercings?
    Answer: Plugs and tunnels are the two most popular styles of jewelry to wear in stretched piercings, including stretched earlobe piercings, lip piercings, nostril piercings, and others. Take a bonus point if you also listed ear weights, which are not in the Types of Body Jewelry list above.
     
  10. Question: Can dermal tops be worn with any other types of jewelry besides dermal anchors? If so, which ones?
    Answer: If your answer was that dermal tops can be used with surface barbells in addition to dermal tops, give yourself a point. If you wrote down that dermal tops can typically be worn with any internally-threaded body jewelry in the same gauge (e.g. straight barbells, circular barbells and labret studs), give yourself a bonus point.
     
  11. Question: What style of body jewelry is considered an eyebrow ring even though it isn't actually a ring?
    Answer: A mini bent barbell, also called a micro bent barbell, is a popular style of eyebrow piercing jewelry that many people call an eyebrow ring even though it isn't actually ring-shaped.
     
  12. Question: What types of jewelry can you wear in a nostril piercing?
    Answer: Nose bones, nostril screws, fishtails (which are typically bent into custom-fit nostril screws), captive bead rings, seamless rings, segment rings, and labret studs can all be worn as nostril piercing jewelry. Give yourself a point as long as you got 3 of these right. ("Hoop" and "ring" are acceptable alternatives to any of the rings listed.)
     
  13. Question: What's the most popular style of jewelry worn in upper ear cartilage piercings when they're done as a pair, with two holes spaced an inch-and-a-half or so apart?
    Answer: The description above is that of an industrial piercing, so you'd wear an industrial barbell in it. You could also wear a labret stud or a hoop of any variety in each hole.Skull Captive Rings Make Cool Men's Nipple Rings
     
  14. Question: Which types of jewelry can you wear in nipple piercings?
    Answer: Nipple shields, D-rings, captive bead rings, straight barbells, bent barbells, segment rings, and seamless rings can all be worn in nipple piercings. Septum retainers make good nipple piercing jewelry, too, but don't mark your answer as wrong if you didn't list that, bent barbells or D-rings, since these are less popular options for nipple piercing jewelry.
     
  15. Question: D-rings are a popular style of jewelry for which two piercing types?
    Answer: D-rings are sometimes worn in both nipple piercings and frenum piercings placed close to the head of the penis.
     
  16. Question: What type of jewelry is a piercer most likely to suggest for a hand web piercing?
    Answer: A labret stud would be the ideal jewelry for a hand web piercing, but a short straight barbell is also an option.
     
  17. Question: Straight barbells are often standard starter jewelry for which types of male genital piercings (e.g. frenum piercings and dydoe piercings)?
    Answer: Straight barbells in a variety of lengths are used in dydoe piercings, ampallang piercings, and frenum piercings (including all variations of frenum piercings, like dorsal frenums, lorum piercings, and Jacob's Ladders). Dydoes require a really short straight barbell compared to frenum piercings, which can require barbells up to an inch or longer in length.
     
  18. Question: When a man gets a PA piercing, he's likely to get a ________ or a ________ as his starter jewelry, but once his piercing is healed, he can wear what third option?
    Answer: The most common two types of jewelry used for Prince Albert piercings are captive bead rings and circular barbells. Once healed, a man may choose to wear a Prince Albert wand in his PA piercing. Other ring styles, like seamless rings and segment rings, are also options, but not as widely used as captive rings, circular barbells and PA wands.
     
  19. Question: What are your starter jewelry options when you get a septum piercing?
    Answer: Your piercer might offer you a septum retainer, a septum ring in a seamless ring style, a segment-style ring, or a captive bead ring (i.e. "bull ring") as your septum piercing starter jewelry.Septum Tusks and Septum Rings
     
  20. Question: What types of jewelry can you wear once your septum piercing is fully healed?
    Answer: Once your septum piercing is fully healed, you can either begin stretching so you can wear a septum tusk later, or you can switch to one of our pretty hinged or seamless-style septum rings.
     
  21. Question: Labret studs aren't just for labret piercings. What other piercings are labret studs often worn in?
    Answer: Labret studs can be worn in a wide variety of piercings besides labret piercings, including helix piercings, anti-tragus piercings, tragus piercings, earlobe piercings, nostril piercings, other lip piercings like Monroe piercings, and hand web piercings.
     
  22. Question: Which style of jewelry is typically worn in HCH piercings?
    Answer: Unlike a VCH piercing, in which you can wear either a bent barbell or a captive ring, you're mostly limited to a captive ring of some variety when it comes to horizontal clitoral hood piercings (a.k.a. HCH piercings).
     
  23. Question: What's the ideal jewelry to use for cheek piercings?
    Answer: There's a special style of labret stud with a long shaft that makes the best cheek piercing starter jewelry. Short barbells may also be used. Once you heal, you can typically switch to a shorter labret stud, if desired.
     
  24. Question: Septum piercing retainers can also make great retainers for which other type of piercing?
    Answer: Septum retainers also make good nipple piercing jewelry.
     
  25. Question: When a lip ring isn't a ring, what type of jewelry is it?
    Answer: Lip "rings" that aren't actually rings are typically labret studs. If you have a stretched lip piercing, you might wear a plug instead of a stud or ring. Did you know that most of our plugs are sold individually, so you can buy one for a single streched facial piercing and a pair to match for your stretched lobes?

    Bali Style French Hook Earrings from Indonesia
  26. Question: What type of piercings might you wear a twister in?
    Answer: You can wear a simple single-loop twister in a navel piercing, lip piercing, earlobe piercing or helix piercing. If you have double or triple cartilage piercings in a row, you can thread a multi-loop twister through and connect the holes.
     
  27. Question: Captive rings are a popular style of jewelry for which two types of male genital piercings, of the ones listed above?
    Answer: PA piercings, or Prince Albert piercings, scrotum piercings and pubic piercings are the three male genital piercings in which a man can wear captive rings or other hoops like seamless and segment rings.
     
  28. Question: Which two styles of body jewelry are often classified as captive rings even though they don't hold a bead captive?
    Answer: Segment rings and seamless rings are often classified as captive rings. A segment ring just holds a removable segment of ring captive instead of a bead, and a seamless ring is basically just a captive ring minus the bead. Give yourself an extra point if you mentioned daith rings, too, since many daith rings are actually a type of seamless ring.
     
  29. Question: In which type of facial piercing might a piercer insert either dermal anchors or a short surface barbell?
    Answer: Anti-eyebrow piercings can be done using either dermals or surface barbells.
     
  30. Question: A bent barbell is the most common type of starter jewelry for which type of female genital piercing?
    Answer: Bent barbells are the most popular style of jewelry for vertical clitoral hood piercings (a.k.a. VCH piercings).
     
  31. Question: What option(s) make the best jewelry for bridge piercings?
    Answer: Straight barbells are the most popular option for bridge piercings, but depending on your anatomy, a bent barbell may actually work better for you.Heart Captive Rings for Daith Piercings
     
  32. Question: If you wanted to stretch your outer labia piercings, which type of jewelry might you switch to once you get above size 8 gauge?
    Answer: Tunnels are a popular alternative to rings for women who stretch their outer labia piercings to larger gauges.
     
  33. Question: Christina piercing jewelry is actually what style of body jewelry?
    Answer: A Christina piercing barbell is actually just a type of surface barbell.
     
  34. Bonus Question (Give yourself 2 points if you get this one right!): Our Unbreakable Body Jewelry line is making a third type of jewelry popular for daith and rook piercings (in addition to the 2 answers from #7). Do you know what that style of jewelry is (not the name of a specific product)? (Hint: Our daith hearts are technically this type of jewelry.)
    Answer: Daith hearts are seamless rings, or a type of captive ring. Our Orbs are another style of captive ring that are becoming particularly popular for rook piercings.